На 20 март т.г. в галерия „Дебют”, Фондация „Въпреки“ в партньорство с район „Триадица” на Столична Община, Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров” и Национална Музикална Акaдемия „Панчо Владигеров” , даде начало на проект „Европа през младите в изкуството“,  финансиран от Столична община, Програма Европа 2018 г.
 
С непоказвани творби на художника и музикант Едмонд Демирджиян /1951 – 2009/ беше открита изложбата „Ритъм” в столичната галерия „Дебют” в НУИИ „Илия Петров”. 
 
Гости на събитието бяха Яра Бубнова, заместник директор на Националната галерия, Донка Павлова, директор на НУИИ „Илия Петров”, много художници, театрали, преподаватели в НХА, журналисти, общественици.
Изложбата откриха галеристката Олимпия Николова, Мария Василева и Стефан Джамбазов, един от авторите на проекта.
 
 С приветствие към гостите се обърна Цветомира Георгиева, координатор по Програма „Европа”, експерт към Постоянна комисия по европейски програми, проекти и международно сътрудничество на Столичен общински съвет. Тя подчерта, че проектът е включен в програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и вярва, че финалното събитие ще бъде посетено от гостите в София по това време. Проектът е включен и в културния календар на столицата.
 
Мария Василева и големият български музикант Христо Йоцов, барабанист и композитор, ще запознаят учениците  с творчеството на  забележителния  художник,  ще разкажат за ударните инструменти като многообразие и възможности. 
 
Проектът е в памет на проф. Добри Палиев, създател на българската перкусионна школа, призната в Европа и света, по случай неговата 90 годишнина. Той ще завърши на 12 май на столичната улица „Цар Самуил”, когато отново за втори път улицата ще бъде затворена за коли и ще властва изкуството. То ще бъде, както в галериите на улицата – „Париж”, „Контраст”, „Астри”, „Интро” и други, така и на самата улица. Там ученици ще рисуват и ще покажат свои картини по темата, а на сцената ще звучи перкусията в ръцете на младите.
 
 
 
 
 
Go to top