На 24 февруари 2018 г. в с. Мировяне – район «Нови Искър» Сдружение „Бъдеще за децата” в партньорство с кметство Мировяне и район „Триадица” при Столична община  проведе встъпително информационно събитие по проект „Фолкорните традиции на България – част от културното многообразие на Европа”, финансиран от Столична община, Програма Европа 2018 г.
 
На събитието присъстваха жители и ученици от с. Мировяне, служители  на партньорските администрации и представител на електронното издание «Е-класа».
 
Йорданка Пенкова , кмет на с. Мировяне и Александър Евтимов - председател на сдружението  представиха  основните цели на проекта, заложените дейности и очакваните резултати.
 
Госпожа Пенкова изказа благодарност към родителите на децата, които се включиха в изработването на мартениците и заяви, че само от нас зависи да продължим българските традиции. 
 
Господин Евтимов заяви, че основната цел на проека е да запазим българските традиции и фолклор, да популяризираме богатото ни културно – историческо наследство, защото то е общ ресурс и общо благо - нашето наследство от предишните поколения и нашето наследство за тези, които ще дойдат след нас.
 
Ръководителят на проекта Елка Петрова разказа една от най – популярните легенди за мартеницата и завърши с думите на хан Аспарух: Нишката, която ни свързва, да не се прекъсва никога! Да сме живи, да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи, ДА СМЕ БЪЛГАРИ! 
 
След края на информационното събитие всички бяха поканени да се присъединят към децата в «работилницата» за мартеници. 
 
Go to top