Столична община, университетски преподаватели, неправителствени организации и граждани обединиха усилия в противодействието на враждебното слово и антисемитизма на международна конференция, която се проведе в Аулата на Софийския университет на 15 февруари 2018 г. Събитието бе по проект „София казва НЕ на словото на омразата и екстремизма“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018, от Сдружение за човешки права „Маргиналия“ в партньорство с "Интернет общество - България" и в сътрудничество с организацията на евреите в България „Шалом“, АЕЖ и "Гьоте институт".
 
Юлиана Методиева, журналист, правозащитник и координатор на проекта, откри конференцията като каза, че антисемитизмът днес е „огромна опасност“. 
 
Кметът на София Йорданка Фандъкова приветства участниците в конференцията и каза, че „Борбата с езика на омразата означава да правиш добро, а не просто да говориш за него“. Тя допълни: „Предстои една проява, която коментираме ежегодно. Искам ясно да кажа, че години наред Столична община не съгласува провеждането на Луковмарш“. „Такова събитие няма място в нашия град“, категорична бе г-жа Фандъкова. Тя допълни, че войнстващото налагане на една гледна точка като единствената никога не води до добро. 
 
Деница Сачева, заместник-министър на образованието, каза, че МОН ще реализира проекти за гражданско образование през следващите години, което ще помогне за превенцията на словото на омразата и екстремизма. 
 
Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи и национален координатор срещу антисемитизма, заяви, че е благодарен за сътрудничеството си с сдружението за човешки права „Маргиналия“. „Не бива да забравяме, че както са казали древните политически философи – твоята свобода приключва там, където започва чуждата. И тя не може да коства достойнството и честта на другия“, каза Георгиев. Той допълни, че е сигурен, че България ще работи много за противодействието на враждебната реч и екстремизма. 
 
Излъчено бе видео-обръщение на президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер, в което казва, че няма нищо по-важно в този момент от борбата срещу надигането на антисемитизма, ксенофобията и омразата, която се вижда в Европа и навсякъде по света днес. 
 
„Незнанието поражда страх, а страхът е в основата на омразата“, каза Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом“. „В една демокрация медиите трябва да поемат голямата отговорност не само да бъдат в крак с времето, но и да защитават устоите на демокрацията“. Той каза още: „Свободата и демократичните ценности не може да се приемат за даденост. Всеки ден трябва да се борим за тях“. 
 
Председателят на Централния израилтянски духовен съвет София Коен отправи послание от името на Националния съвет на религиозните общности в България. Огласено бе поздравление от Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация.
 
Н. пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в България, каза: „Истинският героизъм е в съзнанието и в сърцето. Човек, който подценява човешки същества поради тяхната етническа принадлежност, пол, сексуална ориентация, религия, цвят и поради други характеристики никога не трябва да бъде наричан герой.“
 
Н. Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България, приветства форума като благодари на   г-жа Фандъкова за нейната подкрепа към толерантността. Посланик Рубин каза: „Децата научават това, което виждат и чуват. Толерантността се проявява отрано. За съжаление, и нетолерантността се проявява отрано. Нашата задача, като глобално общество, е да гарантираме, че всяко дете получава  толерантност към своя етнос, религия и произход“. Според посланика на САЩ „думите, които са изпълнени с омраза и отрова, дори и когато са защитени от закона, подкопават националното единство и силата на нацията“.
 
Георги Киров от „Интернет общество – България“ каза, че Интернет предразполага към езика на омразата. 
 
Г-н Холщайн, кмет на германския град Алтена, подкрепи г-жа Фандъкова в противодействието спрямо крайните десни движения. „Ние като европейци трябва да се борим срещу омразата“, бе категоричен той. Г-н Холщайн отбеляза колко важна е ролята на гражданското общество за демокрацията. 
 
В рамките на гражданския панел с презентации участваха Ирина Недева от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ), Диян Данков от „Интегро“ (който представи резултати от третата оценка на Кодекса на поведение за противодействие на незаконната реч на омраза в интернет -  инициатива на ЕК), адвокат Даниела Михайлова, Георги Апостолов от Национална мрежа за децата и „Безопасен интернет“, Руслан Трад (журналист), Виктор Лилов от „Сингъл степ“, Павел Антонов от „Блулинк“ и студенти от наскоро сформираното в Софийския университет „Студентско общество за равенство“. 
 
В академичния панел участваха с презентации проф. Николай Поппетров, проф. Ивайло Дичев, проф. Анна Кръстева, доц. Алексей Пампоров, доц. Димитър Вацов и преподавателят Румен Петров.
 
На конференцията присъстваха председателят на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в СОС Малина Едрева, председателят на Програмния съвет на Програма Европа Ирина Йорданова и изпълнителният директор на Асоциация за развитие на София Светлана Ломева. 
 
Go to top