Сдружение „Нови публики“ проведе в две последователни седмици, на 25 юни  и на 01 юли т.г. литературни вечери, посветени на Вишеградската четворка – съвременна проза от Унгария и Чехия. Събитията са част от проект „Изкуството в контейнер – Развитие на сътрудничества между ОКИ Дом на културата „Искър“ и НПО за работа с невключени публики“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с Фондация „Арт Офис“, Фондация „Асоциация Информбюро“ и ОКИ Дом на културата „Искър“.
 
На 25 юни бяха представени три книги от съвременната унгарска проза, преведени на български език - „Маджарщини“ на Ализ Мошони,  „Арената пред теб“ на Шандор Тар и  „Диктати“ с автор Левенте Кирай.Водещ на вечерта бе Деница Езекиева, председател на сдружение „Нови публики“. 
 
На 01 юли т.г. в мобилните студиа-контейнери се проведе литературна вечер, посветена  на съвременната проза от Чехия. Силвия Дерибеева и Михаела Кузмова  от Чешкия център запознаха публиката с дейностите на  центъра, а преводачът и издател - Мартин Христов разказа интересни детайли около работата по издаването на книгата и енигматичния характер на нейния автор.Милена Димитрова, член на екипа на „Нови публики“ поздрави присъстващите. Водещ на събитието бе Наско от БГ радио. По време на двете литературни вечери присъстваха представители на Програма Европа – Анелия Атанасова и Цветомира Георгиева, координатори. 
 
В рамките на втората вечер беше представен сборника с разкази „Ракия“ на  Матей Хоржава, получил наградите: „Магнезия Литера“ – откритие на годината и „Чешка книга“. У нас книгата е публикувана през 2016 г. Учениците от 5-ти клас на 69-то Основно училище, с класен ръководител г-жа Милева прочетоха откъс от книгата „Швейк“, второкласникът Михал Гемеджиев прочете кратък откъс от сборника „Ракия“ на чешки език, а актрисата Тихомира Темелкова прочете разказ от същия сборник. 
 
На 8 и на 15 юли предстои провеждането на литературни вечери, посветени на  Полша и на Словашката република.
 
Go to top