На 19 септември т.г. Фондация за биологично земеделие „Биоселена“ проведе семинар на тема: „Фермерските пазари – настояще и бъдеще“, който е част от дейностите по проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма – с любов за Вас“, изпълняван с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018, в партньорство с Екологично сдружение „За Земята“ и район „Красно село“.
 
Целта на семинара бе да обсъди настоящето и бъдещето на фермерските пазари като възможност за продажба на храни и продукти от малки земеделски и занаятчийски производства. Управителят на „Биоселена“ д-р Стоилко Апостолов сподели опита на фондацията в организирането на фермерски пазар – седмичният фестивал пред Министерство на земеделието, храните и горите, осъществяван с  подкрепата на Програма „Европа“ на Столична община за втора поредна година.
 
Сигурност, доверие, облекчени процедури - това бяха ключовите думи в дискусията за бъдещето на фермерските пазари. Сигурност, за да е ясно бъдещето на фермерските пазари, които вече са се доказали като успешни. Доверие, за да има ясни изисквания за участие във фермерските пазари само на регистрирани производители, което е гаранция за доверието у купувачите. Облекчени процедури- необходимост от унифицирани и облекчени правила за организирането на фермерски пазари.
 
„Над 26 хил. лв. са необходими за организирането на пазар на улицата. Разходите включват шатри, маси, хладилни витрини, покривки, разклонители, лампи и др. Досега са организирани общо 62 събития на Фермерския  фестивал. Участниците от „Произведено във фермата“ са общо 52-ма от 28 населени места в цялата страна, като  30 са постоянните участници. Всеки производител подписва договор и правила за участие в провеждане на пазарите“, сподели в презентацията си д-р Апостолов.
 
По време на  семинара  представители на Министерство на земеделието, храните и горите, Столична община и Българска Агенция по Безопасност на Храните, представители на организатори на фермерски пазари в София и други градове, както и производители се обединиха около нуждата от изработването на ясни правила за фермерските пазари.
 
В дискусията бяха повдигнати важни въпроси относно създаването на  дефиниция за фермерски пазар, както и за фермерски продукт, за нуждата от критерии за участие, за необходимостта от гарантиран контрол и самоконтрол на пазарите, както и от промяна на таксите (търговска площ, а не покрита площ).
 
Макар и бързо развиващи се през последните пет години, фермерските пазари в страната се броят на пръсти и са основно в по-големите градове. Сред тях са София, Пловдив, Варна, Бургас, Добрич, Хасково. Потенциалът  обаче е по-голям, заради интереса и растящия брой регистрирани производители. Затова и нуждата от ясни, унифицирани правила, както и подкрепа за развитието им, е наложителна.
 
В края на дискусията бе премиерата на филм за Фермерския фестивал, направен по проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма – с любов за Вас“.
 
Go to top