На  празника на София, 17 септември 2018 г., във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя дискусия на тема: "След протестите в Кемниц -  какви са днес измеренията  на ксенофобията, расизма и антисемитизма по света и у нас". Дискусията  е вторият етап на публичните дебати за борбата със словото на омраза в  рамките на проект „Конференция с международно участие, посветена на откриването на българското председателство  на ЕС на тема: „София – град без екстремизъм и омраза“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018 от Сдружение „Маргиналия“, в партньорство със Сдружение „Интернет общество – България“. 
 
Темата на обсъждането включи и инициативата на Столична община и ОЕБ“Шалом“ „Да изчистим София от омразата“, която бе проведена предишния ден с активното участие на столичани.
 
На събитието бяха поканени  Малина Едрева, Председател  на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в СОС  и  Ирина Йорданова, общински съветник и Председател на Програмния съвет на Програма „Европа“,  които бяха възпрепятствани,  поради  участие в различни тържества за празника на София.
 
Дискусията започна с минута мълчание в памет на един от основателите на правозащитното движение в България, социологът и журналист от „Маргиналия“ Емил Коен, чиято внезапна загуба остави дълбок и  незаличим белег сред либералната гражданска и политическа общност.
 
Участници в дискусията  бяха културологът проф. Ивайло Дичев /СУ/, политологът проф. Антоний Тодоров /НБУ/, както и Юлия Дандолова - изпълнителен директор на Организацията на евреите в България  "Шалом". Модератор бе главният редактор на „Маргиналия“ Юлиана Методиева. На събитието присъства  Цветомира Георгиева, координатор по Програма „Европа“  на Столична община.
 
Първият етап на проекта бе отбелязан през месец февруари т.г. с Международна конференция с участието на Кмета на София  г-жа Йорданка Фандъкова, зам.-министър Георг Георгиев - национален координатор по проблемите на антисемитизма към МВнР, зам.-министър Деница Сачева - МОН,  Александър Оскар -  председател на Организация на евреите в България „Шалом“, София Коен - председател на  Централния Израилтянски духовен съвет, Ерик Рубин и Н. Пр.  Ирит Лилиан -  посланици на САЩ и Израел, Андреас Холщайн - кмет на германския град  Алтена, Енцио Ветцел -  директор на Гьоте институт,  граждански активисти, представители на Комисията за защита от дискриминация,  както и преподаватели от СУ и НБУ. 
 
Стенограмата от дискусията, която засегна ключовите теми за расизма и антисемитизма, ще се публикува с незначителни съкращения на 21 септември в сайта за човешки права „Маргиналия“. 
 
Go to top