На 10 ноември т,г,  в рамките на годишната конференция „Качествено образование за всяко дете“, Сдружение “Образование без раници”, в партньорство с  Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и  2-ро СУ „Акад. Емилиян Станев“ проведоха специалния панел  “Дигитализиране на образованието?” като част от проект „Преобръщане модела на преподаване в българското училище по примера на европейски добри практики”, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017.
 
Гости на събитието бяха  Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката  и Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение и член на Комисията за иновативните училища към МОН.
Събитието започна с презентация на Иван Господинов, председател на „Образование без раници”, относно резултатите от пилотното прилагане на Кан Академията в двете партньорски училища. 
 
Емилия Богданова, директор, и Петранка Димитрова, учител по математика от Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, както и Елеонора Лилова, директор, и Галина Тимова, начален учител от  2 СУ „Акад. Емилиян Станев“ като част от екипа - партньор на изпълнителя на проекта участваха активно във възникналата  дискусия.  Те  подчертаха различните ползи от използването на Кан Академията за учебния процес, като например моментната обратна връзка за учениците, възможностите за индивидуална работа с всяко дете, множеството практически задачи. 
 
Деница Сачева коментира ангажимента на МОН за повече електронно образователно съдържание и осигуряване на хардуер и интернет свързаност на училищата в страната, желанието за повече диалог с всички заинтересовани страни (вкл. НПО и бизнеса), както и позиционирането на темата образование по време на Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г.
 
Дискусията, в която активно се включи и аудиторията, засегна още теми като недостига на време и натовареността на преподавателите, необходимостта дигитализацията на учебния процес да започва с разбиране от администрацията на училищата. Бе изслушана и гледната точка на учениците.
 
На събитието присъства Анелия Атанасова – експерт мониторинг на Програма Европа
 
Go to top