Фондация „Про европейска мрежа”  стартира на 7 август т.г. Лятна  Академия по проект "Тестване и споделяне на иновативни практики при работа с деца в риск от отпадане от училище", който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с Фондация "Заедно в час", район "Красна поляна", Фондация "Здраве и социално развитие". 
 
 На откриването присъства представител на Програма Европа – Анелия Атанасова, експерт мониторинг.
 
Основна цел на организаторите е да осигурят възможност за допълнително обучение на деца, отпаднали от училище или в риск от отпадане. 60 деца ще получат допълнителна подкрепа по ключови учебни дисциплини .  
 
По време на “Лятната СТАРТ академия” ще бъде тестван иновативен модел на обучение, който включва работа с учениците според нивото на предметното им знание по български език и математика. Всяко дете ще има личен план за развитие и регулярно ще проследява напредъка по него заедно със своя ментор-учител. Във всяка група ще работи тандем от двама учители - един опитен учител и един доброволец,  ученик в гимназиален клас. Предвижда се и работа с личния ментор по групов или индивидуален проект. Академията цели да повиши мотивацията за учене и усещането за успешност на децата, което би им помогнало да се върнат или останат в училище.
 
“С “Лятната старт академия” всички участници по проекта "Тестване и споделяне на иновативни практики при работа с деца в риск от отпадане от училище" искаме да подобрим академичните резултати и развитието на важни личностни умения в едни от най-уязвимите групи ученици, които са в риск от отпадане или вече отпаднали от образователната система. Надяваме се нашата работа да допринесе за намаляване на случаите на ранно прекъсване на основното и средното образование, а по този начин да позволим на тези деца да имат по-добро и сигурно бъдеще”, сподели Милена Димитрова от екипа на проекта.
 
След приключване на Лятната Академия ще бъде извършен анализ на резултатите на учениците, както и на цялостната организация и осъществяване на обучението. Добрите практики, които са довели до най-съществен напредък при учениците, ще бъдат описани и събрани в печатно издание. Те ще бъдат представени като ресурс за работа в занималните на други училища в Столична община,както и в обучението на учителите по програма “Заедно в час”.  
 
Фондация за биологично земеделие „Биоселена“ проведе на 26 юли т.г. петото  издание на Седмичния  фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и район „Средец“.
 
Атракцията на фестивала бе дегустация на последното за сезона овче кисело мляко. Съвсем скоро стопаните спират да доят овцете и ги качват високо в планината, за да имат свежа паша. Следващото овче мляко очакваме след осем месеца - през април следващата година. Фермерският фестивал предложи уникалната възможност на ценителите на качествената и автентична храна да опитат и да си купят последното за сезона овче кисело мляко, както и пресни продукти от овче мляко. Посетителите бяха изненадани с комбинации на овче кисело мляко с био малини и био мед. На събитието присъства Цветомира Георгиева, координатор по Програма Европа. 
 
На специалната дегустация  имаше  овче кисело от фермата на Стефан Власакиев и Юлия Стоянова в с. Гинци, Община Годеч, които отглеждат 240 овце,  пасат ги свободно в зоната от Натура 2000 „Западна Стара планина и Предбалкан”. От миналата година имат регистрация за преработка на място и директни продажби, за  което са получили подкрепа и консултации по линия на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“. Продават на място в с. Гинци, но за първи път в София. На Фермерския фестивал софиянци имаха възможност да опитат и да си купят продуктите на мандрата. 
 
Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите до края на октомври. След успешните атракции „вадене на биологичен мед“, „представяне на свежо козе сирене, правено по швейцарска рецепта“ и „дегустация  на овче кисело мляко от Гинци“ на Фестивала предстоят и други кулинарни събития и гурме-изненади.
 
„От нашата ферма - с любов за Вас" предлага пряко от производителите им фермерски храни: краве, овче, козе и биволско сирене и кисело мляко, кашкавал, масло, извара, мед, сладка, яйца, прясно заешко месо, сезонни плодове и зеленчуци, билки и подправки. За  първи път на Фестивала ще има и хляб с квас. Всички фермери и производители са регистрирани по Наредбата за преработка във фермата и преки продажби. Столичани познават повечето от тях от коледните и великденските фермерски пазари в центъра на София.
 
Сдружение „Аз обичам водата” проведе на 20 юли,т.г. в Центъра за дизайн, иновация, култура и креативност „Генератор“ отворено публично събитие „Деконструкция Вода“ по проект „Водна култура”, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство със Сдружение „Горичка”. 
 
„Ресурси“ е дългосрочна инициатива на „Генератор“ за деконструкция и изследване на важни за града естествени дадености. „Водна култура” е първият проект по темата,който цели да информира и предостави решения за по-пълно и осъзнато ползване на минералните извори в София.
 
На събитието присъства Иво Божков, общински съветник и член на Програмния съвет на Програма Европа, както и Цецка Бачкова, външен експерт към ПКЕППМС. Публичното събитие срещна посетителите с петима лектори, които ги запознаха с историята, потенциала, архитектурата, дизайна и цялостната специфика на минералните води на София. Проф. Павел Пенчев, председател на Българска асоциация по подземни води, Филип Харманджиев, предприемач и гражданин, Анотоанета Салфидж от Сдружение “Аз обичам водата”, Галя Заннато и Надежда Сучева от инициативен комитет “Термално-Нормално” участваха с презентации и се включиха в отворена дискусия по темата.
 
 
София е дом на над 31 извора и е единствената столица в Европа с всички видове минерална вода. Това многообразие е предпоставка за богато практическо приложение на водите, но реално се използват едва 15-20%. Как могат да се ползват тези извори, защо една голяма част от тях  остават неоползотворени, какъв е потенциалът им за балнеологията и туризма. Това са част от въпросите, които бяха зададени по време на дискусията.
 
Част от събитието беше и специално изградения „воден бар“ за дегустация на различни води, наляти от софийските извори, както и сетивно слухово преживяване за потъване в темата, създадено от Живко Йорданов.
 
На събитието беше обявена и отворената покана за включване в предизвикателството, насочено към това минералните чешми на София         да станат по-познати, по-достъпни и по-привлекателни за повече хора. Идеи ще могат да се подават до края на септември, а след подбор от специалисти, няколко от тях ще бъдат инкубирани и изведени до готови прототипи под формата на продукт или услуга.
 

Страница 4 от 42

Go to top