Фондация „Технологии, образование, култура,наследство“ проведе на 15 юли, т.г. в Центъра за дизайн и иновации ГЕНЕРАТОР отворен ден с лекции и дискусии на независимата образователна платформа Know-How / Show-How – Podium, част от проект „Публична програма / Международна лятна академия за креативно мислене и дизайн процеси „Know-How /Show-How“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017. 
 
Темата на подиума, Re-source / сградата като материал, разглежда материала като свързващ елемент между хора, места, естествени процеси и технически познания. Лекциите и дискусиите бяха с участието на европейски и български експерти и практици в областта на дизайна, устойчивото развитие и иновациите.  Инж. Румяна Захариева  говори за ресурсната ефективност в стрителството и засегна темата за стоителните отпадъци и тяхното рециклиране.  Базираните в Холандия Odd Matter – Елс Уолдек и Георги Манасиев  разказаха за експерименталните си проекти с различни материали и откритията, които могат да произтекат от неволни грешки в практиката.  Варвара Вълчанова, експерт в техниката на олекотена земя разкри тайните на реставрацията на стари български къщи и алтернативните естествени материали за строителство.  Мария Блес /Холандия/ показа нагледно мултифукционалността на формите и разказа за своята практика с разнообразни и на пръв поглед несъчетаеми материали.  Накрая Каролин Щраус, директор на Slow Research Lab, представи проучвания и резултати от проектите на мултидисциплинарната платформа. На събитието присъства представител на Програма Европа – Анелия Атанасова, експерт мониторинг.
 
След серията от лекции, модераторите на подиума Студио Комплект започнаха дискусия с всички лектори и участници от двете работилници, част от програмата на KHSH.
Събитието бе посетено от около 60 души – дизайнери, архитекти, студенти, хора от културната сфера.
 
Международната лятна академия за дизайн процеси и креативно мислене Know-How / Show-How е фокусирана върху оформянето на иновативни модули за изкуство и дизайн. Тя се случва всеки юли от 2015 г. насам в София, като предлага серия от интензивни работилници, лекции и дискусии, прожекции и изложби по конкретна тема. Know-How / Show-How има за цел да предлага допълнително обучение за студенти и работещи в сферата на творческите индустрии, като ги запознае с разнообразни методи и подходи в креативните процеси, стимулиращи развитието на личния творчески потенциал и инициативност. Академията подпомага установяването на връзки между различни практици и организации отвъд границите и дисциплините.
 
Сдружение „Нови публики“ проведе на  15 юли, т.г., на езерото в квартал  Дружба 1 литературна вечер, посветена на „Вишеградската четворка - съвременна проза от Словакия“. Това бе последната от общо четири литературни вечери, посветени на съвременната литература от Унгария, Чехия, Полша и Словакия по проект „Изкуството в контейнер“ – Развитие на сътрудничество между ОКИ Дом на културата „Искър“ и НПО за работа с невключени публики“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в  партньорство с Фондация „Арт офис“, Фондация „Асоциация Информбюро“, ОКИ Дом на културата „Искър”.
 
Специални гости на събитието бяха преводачът Асен Милчев, актрисата Василена Винченцо и режисьорът и драматург Стефан Прохоров. 
 
Литературните вечери са съвместна инициатива на културните институти на страните от Вишеградската четворка, на посолството на Словашката република в София и на Софийския международен литературен фестивал 2017 г. На  събитието бе  представена авторката Моника Компаникова и книгата й „Петата лодка”  (ИК Нов Златорог, София, 2016). Романът е преведен на чешки, полски, унгарски, немски и арабски. В момента тече постпродукцията на пълнометражния игрален филм „Петата лодка” под режисурата на Ивета Грофова, словашка режисьорска, чиито дебютен филм Made in Ash е бил словашкото предложение за чуждоезичен Оскар през 2012 година.
 
Преводачът на книгата Асен Милчев, носител на Сребърен плакет на министъра на външните работи и европейските въпроси на Словашката република за значителния му принос в областта на популяризирането и разпространението на словашката литература в Република България, е един от най-значимите български преводачи на съвременна словашка проза, който има принос за по-задълбоченото навлизане на българския читател в света на модерната словашка литература. 
 
Съюзът на урбанистите в България проведе на 14 юли т.г. в сградата на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ)  работилница „Задаване на градски стандарт“, част от изпълнението на проект „Създаване на стандарт за оценка и мониторинг на качеството на градската среда“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с район „Средец“ и УАСГ , Архитектурен факултет, Катедра “Градоустройство”. 
 
В събитието се включиха близо 20 участници, представители на администрацията (СО -Направление „Архитектура и градоустройство“, район „Средец“ и район „Витоша“), на граждански организации, работещи по темите за градската среда, проектанти. Присъства представител на Програма Европа – Анелия Атанасова, експерт монитринг.
 
Работилницата беше проведена в три модула, в които участниците бяха поканени да споделят своето виждане за необходимостта от създаването на стандарт за качеството на градската среда, поле на неговото приложение, същност и съдържание. От страна на екипа, изпълняващ проекта, беше представена разработената до момента база, която  участниците допълниха със свои предложения за критерии за оценка и съответните измерители на градски показатели. 
 
Резултатите от работилницата ще бъдат отчетени и интегрирани в последващите действия по разработването на стандарта, като след неговото оформяне ще бъде проведена и второ подобно събитие, където ще бъдат обсъдени възможностите за неговото прилагане чрез подходящи механизми. Експертизата на специалисти в сферата на градската среда ще продължи да бъде търсена и чрез провеждането на интервюта и технически консултации. 
 

Страница 1 от 36

Go to top