Във връзка с 10-годишнината на Програма „Европа“ на Столична община ще бъдат връчени Награди „Европа“ на проекти, реализирани по Програмата от нейното създаване през 2009 г. досега, в следните категории:

1. Награда „Европа“ на Столична община за проект с принос за развитие на гражданското общество

2. Награда „Европа“ на Столична община за проект, налагащ европейски добри практики

3. Награда „Европа“ на Столична община за проект, развиващ гражданското образование и култура

4. Награда „Европа“ на Столична община за проект, допринесъл за социализиране на градски пространства

5. Награда „Европа“ на Столична община за социално ангажиран граждански проект

6. Награда „Европа“ на Столична община за проект, насърчаващ предприемачество и иновации в публичния сектор.

Могат да бъдат номинирани всички проекти, реализирани през целия период на действие на Програмата досега (на сайта на Програма „Европа“ www.evropa-so.bg в меню „Проекти“, подменю „Реализирани проекти“ по години).

Право да номинират проекти имат всички неправителствени организации -бенефициенти на Програма „Европа“, както и организациите, които са участвали във финансираните проекти като партньори.

Срокът за подаване на номинациите е от 5 август 2019 г. до 25 август 2019 г. като номинациите следва да се изпращат на следния имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. . Необходимо е да бъдат посочени името на проекта, бенефициента и годината, през която е изпълнен, както и организацията, която го номинира. След 25 август 2019 г. жури в състав от членовете на Програмния съвет на Програма „Европа“ ще определи призираните проекти във всяка категория.

Наградите ще бъдат връчени на специално събитие през месец септември 2019 г., на което ще бъдат поканени всички бенефициенти по Програма „Европа“ от 2009 година досега. През този период Програма „Европа“ на Столична община се утвърди като иновативна платформа на взаимодействие между гражданското общество и местната власт в София в създаването и достъпа до разнообразни практики, свързани с членството на България в Европейския съюз.

Съгласно решение № 419 от 11.07.2019 г. на Столичния общински съвет срокът за подаване на проектните предложения на кандидатите по Програма „Европа“ за 2020 г. ще бъде от 3 септември 2019 г. до 3 октомври 2019 г. Проектните предложения ще се подават само по електронен път на интернет страницата на Програма „Европа“ www.evropa-so.bg.

Необходимите за попълване документи, Насоки за кандидатстване, Методика за оценка и класиране вече са достъпни на сайта на Програма „Европа“ в рубрика “Кандидатствай тук“ и всички потенциални бенефициенти могат да се запознаят с тях и да се подготвят за участие в кандидатстването.

Не по-късно от 15 дни преди изтичане на крайния срок за набиране на проектните предложения ще се проведат Информационни дни, по време на които ще бъде предоставена възможност за разяснения по процедурата за кандидатстване. Информация за датата и мястото на провеждане на Информационните дни ще бъде публикувана своевременно на сайта на Програма „Европа“ www.evropa-so.bg.

Повече за Приоритетните области по Програма "Европа" 2020 можете да прочетете и тук.

На 26.07.2019 г. се състоя заключителна дискусия в изпълнение на проект „Европа в София/София в Европа“, изпълняван от фондация „Регион.бг“ в партньорство с районите „Слатина“, „Студентски“ и 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2019.

Мария Йорданова, ръководител на проекта, представи постигнатите резултати от осъществяването на проекта „Европа в София/София в Европа“, като подчерта, че благодарение на него се е активизирал диалогът между представителите на местната власт, гражданското общество и стартъп екосистемите. Тя сподели, че иновативните дигитални инициативи, които са част от проекта, от своя страна са успели да ангажират вниманието и на учениците от 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“. Като пример за подобна инициатива тя посочи проведения конкурс за видео „Европа в София/София в Европа“. Класираните екипи на първите три места са ученици именно от 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо”.

Кметът на Район „Слатина“, Наталия Стоянова, представи добрите европейски практики и инициативи в работата на администрацията на района, сред които: „Кой е срещу мен в мрежата“, „Осигуряване на топъл обяд“, „Осигуряване на лични асистенти на хора с увреждания“, кампания за подмяна на горивата за отопление в домовете.

Председателят на фондация „Регион.бг“ Христо Ковачев в своето изказване акцентира върху добрите европейски практики, идентифицирани и популяризирани в изследователския процес „Европа в София/София в Европа”. Според гореспоменатото изследване двата проекта със силен социален ефект в Столична община са: метрото по Линия 3 (кв. Овча Купел – Център – ж. к. В. Левски) и пилотната програма на Столична община за ускорен достъп до финансиране на иновативни, стартиращи и социални предприемачи „Акселератор Стартъп София“.

Цялата дискусия се предаваше на живо в онлайн платформата YOUROPE, базирана във видеопортала YouSofia.

Страница 1 от 99

Go to top