На  9 май 2018 г., Деня на Европа, Фондация „Българе” откри в НУКК Горна баня изложба на деца с арт инсталации, представящи всяка една от 28-те държави- членки на Европейския съюз. Произведенията са  създадени по проект ,,Бъди зелен=Бъди модерен=Бъди Европа”, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2018. 
 
Специални гости на тържеството бяха Н. Пр. посланика на Република Италия в България Стефано Балди, Ирина Йорданова - общински съветник, председател на Програмния съвет на Програма „Европа” и на Комисията по европейски програми, проекти и международно сътрудничество в СОС, , Христо Димитров - председател на управителния съвет на Фондация ”Българе” ,Илия Илиев - председател на Ротари клуб София, Величка Велянова - директор на НУКК в Горна баня, художника Иван Яхнаджиев и мн. др.
 
 „Тук виждам своя дом” – с тези думи и ръка на сърцето италианският посланик Стефано Балди откри уникалната изложба от 28 екопана. Ирина Йорданова поздрави участниците в церемонията и сподели, че празникът е двоен за Програма „Европа”, която има три стожера – европейските ценности, гражданското общество и местното самоуправление. Г-жа Йорданова разказа на децата, че Програмата, помогнала за реализацията на уникалния им проект, е по инициатива на Кмета на София Йорданка Фандъкова и благодари за креативността на всяко едно от децата. „С това, което сте сътворили, днес вие ме направихте щастлив”, каза на младите творци Христо Димитров, председател на Фондация „Българе”.
 
Учениците от НУКК и още 4 столични училища , специализирани в изучаването на изкуства и култура, направиха най-нестандартната среща на 28-те страни- членки на ЕС във форума на лицея. Те показаха своите 28 инсталации от екологично чисти отпадъци – хартия, кашони, стъкло, дърво.
 
По време на празника с най-много арт инсталации се представиха учениците от НУКК под ръководството на художника Иван Яхнаджиев. Младите таланти от Италианския лицей представиха държавите - Италия, Испания, Гърция, Кипър, Малта, Холандия, Португалия, Франция и Хърватия. Националната гимназия за древни езици и култури показа символите на Белгия, Великобритания, Словакия, Словения и Финландия. Арт инсталациите на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография фокусираха Литва, Латвия, Люксембург, Полша и Румъния. Учениците от 144-то СУ „Народни будители " с изучаване на изкуства представиха България, Румъния, Унгария, Австрия и Германия. А 151-во национално средно училище ,,София” предложи своя оригинален поглед за Дания, Естония, Ирландия, Чехия и Швеция.
 
Финалното изпълнение на хоровете към НУКК и НГДЕК беше Химна на Европа „Ода на радостта”, което предизвика овациите на участниците в събитието.
 
Фондация „Въпреки” представи на пресконференция, проведена на 8 май 2018 г. проекта  „Европа през младите в изкуството“, който се реализира  с финансовата подкрепа  на Столична община, Програма „Европа“ 2018, в партньорство с район „Триадица“, НУИИ „Илия Петров“ и НМА „Панчо Владигеров“.
 
На срещата с журналисти присъства  Малина Едрева, Председател  на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в СОС. Тя разказа  за мащабите и дейностите на Столична община в областта на културата, изкуството и привличането на младите публики, отбелязвайки като принос в тази посока постиженията на Програма „Европа“ и Програма „Култура“ . Г-жа Едрева подчерта  активността на неправителствените организации и сподели  за новите инфраструктурни проекти на Столична община, които ще създадат нови пространства в града ни и ще предоставят възможност на  неправителствения сектор да развива дейност по включване на хората, особено  младите. Тя изказа задоволство от  финализирането на проекта за бившата топлоцентрала на НДК, предвидена да стане пространство за сценични и визуални изкуства. Според нея всичко това, в контекста на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, е голям стимул.
 
Участие в събитието взеха общинските съветници  Михаела Иванова, член на Програмния съвет на Програма „Европа“ и Йоанна Драгнева. Те  се фокусираха върху  работата  с младите хора, като обърнаха внимание на   дейността на Столична община по превенция на наркозависимите и преодоляване на проблемите им чрез изкуство.
 
В пресконференцията се включиха някои от партньорите по проекта- Донка Павлова, директор на НУИИ „Илия Петров“, Столина Добрева, директор на НМУ „Любомир Пипков“, както и част от участниците в предстоящия концерт - Мария Палиева, преподавател по ударни инструменти в Музикалното училище и композиторът Асен Аврамов, преподавател в НАТФИЗ, носител на множество награди за театрална музика „Аскеер“ и „Икар“.
 
Представителите на фондация „Въпреки“ Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов съобщиха подробности относно програмата на финалното събитие по проекта, предвидено за 12 май т.г. За втори път, след миналата година, улицата ще остане без коли и ще е място, където хората свободно ще могат да общуват с изкуството. Галериите „Париж”, „Астри”, „Контраст”, „Интро” и други в това пространство ще приемат гости през целия ден. На улицата ще рисуват и ще показват свои картини по темата ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, а след 16 часа на специално изградена сцена на открито ще звучи музика с акцент ударни инструменти. 
 
Седмичен фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ се проведе на 18 април т.г.  Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018 от Фондация за биологично земеделие „Биоселена“, в партньорство с Екологично сдружение „За Земята“ и район „Красно село“.  
 
Това издание на Фестивала бе по-специално, тъй като имаше кратко официално събитие за продължението на проекта. Гости бяха Н.Пр. Никол Вирш - зам.- посланик на Конфедерация Швейцария у нас и Калин Николов - зам.- кмет на район "Красно село". Присъстваха много приятели и партньори, както и представители на Програма „Европа“.
 
По време на събитието над 40 души опитаха пет вида сирена – краве, овче, биволско, козе и имитиращ продукт, но за жалост никой не успя да познае правилната комбинация. Фестивалът предложи и други атракции:  демонстрации на традиционни български техники за производство на овче сирене и ръчен кашкавал от краве мляко.
 
В следващиите издания на фестивала предстоят още много дегустации, демонстрации и други кулинарни изненади.
 

Страница 1 от 63

Go to top